Fläskpannkaka

20130801-212157.jpg

En lättlagad kvällsrätt som även passar i lunchlådan. Smakar gott ihop med en klick keso, lingonsylt och en god vitkålssallad!


4-6 port

Smet:
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg

500 g rimmat fläsk

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa sist i äggen. Låt smeten vila i ca 30 minuter.

Skär fläsket i små bitar. Sprid ut fläsket i en långpanna och stek i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Häll sedan på pannkakssmeten och grädda i ugnen ca 25 minuter tills pannkakan fått fin gyllenbrun färg.

Tips! På sensommaren och hösten när det finns gott om goda äpplen kan man piffa till pannkakan med äppelbitar. Skala och skiva då 3 äpplen i tunna skivor som du lägger på efter att du hällt på smeten över fläsket.

Obs! Det går utmärkt att göra smeten i förväg, på morgonen eller kvällen innan. Låt den då stå i kylskåpet och vispa upp smeten innan gräddningen.