Fiskpudding

En gammaldags rätt som är mycket godare än det låter! Brukar vara en favorit hos barn….

4 port

400 g fiskfile, t.e.x. sej eller torsk
1 st gul lök
vatten till kokning
1 dl ris
2 dl mjölk
3 ägg
salt
vitpeppar
1 msk fiskfond
ca ½ dl ströbröd
flytande margarin

Skala och dela löken i ”kvartar”. Koka fisken skuren i bitar tillsammans med löken, ca 1 tsk salt och fiskfond. Låt sjuda i ca 5 minuter tills fisken är färdig. Sila sedan över vattnet till en annan kastrull. Koka riset i vattnet ca 20 minuter. Tillsätt mjölken och låt den koka in i riset. Det ska bli en grötig konsistens. Rör ner äggen i det grötaktiga riset och sedan fisken som du har hackat sönder med en gaffel. Salta och peppra. Rör om till en ganska jämn smet och häll den i en smörad form. Strö på ströbröd och ringla flytande margarin över. Grädda långt ner i ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Servera gärna med kokt potatis eller potatismos, smält smör, citronskivor och gröna ärtor.

Obs! Det går bra att använda fiskrester till den här rätten. Det var så här man tog tillvara maten förr. Även risgrynsgröt går alldeles utmärkt att använda i stället för ris + mjölk, om den inte är alltför söt.