Chili sin carne

20140131-121442.jpg

Cowboysarnas vegetariska gryta. Het och mustig värmer den gott i kylan.

4-6 port

2 st paprikor, gärna i olika färger
1 vitlöksklyfta
I gul lök
Ca 2 msk hackad fryst chili
Olja till stekning
2 brk a’ ca 450 g vita bönor i tomatsås
1 brk a’ ca 450 g krossade tomater
2 msk tomatpure’
Salt
Svartpeppar
Chilipulver
Paprikapulver
Cayennepeppar
En nypa strösocker

Skär paprikorna i lagom stora bitar och hacka sedan vitlök och lök. Fräs alltsammans en stund i olja och tillsätt sedan chilin. Blanda ner bönor och krossade tomater. Krydda med tomatpure’, salt, peppar, kryddor och strösocker. Låt småkoka på svag värme i minst 30 minuter. Rör om då och då och se till att bönorna inte fastnar i botten. (Sockret och den långa koktiden gör gott för kryddorna och smaken. Den syrliga tomatsmaken balanseras upp.) Smaka av med salt och kryddor. Prova dig fram efter hur het du vill ha grytan.

Servera gärna med tjocka skivor barkis och en fräsch sallad. Man kan naturligtvis även ha kokt potatis eller ris till.