Äpplemos

20130816-202629.jpg

Gott och friskt äppelmos!

Äpplen av en mjölig sort
1 dl vatten/liter skuren frukt
Ca 1/2-1 dl strösocker/liter mos

Har du tillgång till mycket äpplen och en assistent med passertillsats är det bara att köra på. (Obs! Det här är inget för dig som inte tål att det blir lite kladdigt i köket!) Skölj äpplena och kolla så att de är okej. Man vill inte ha maskar eller ruttna äpplen i moset. Dela dem i stora bitar. Kärnhus kan vara kvar. Häll äpplena i en stor gryta tillsammans med vatten och koka dem försiktigt på svag värme tills de blir mjuka. Rör ordentligt nere i botten och blanda runt med jämna mellanrum. Passera sedan äpplena i assistenten. Blanda ut med socker allteftersom du får färdigt mos. Låt det svalna.

Fyll fryspåsar med några dl mos som du sedan lägger i frysen. Tina en påse i taget, klipp av ett hörn och häll upp moset i en bra burk. Äppelmos håller ca 2 veckor i kylskåpet. Så fort du ser mögelprickar i moset måste du slänga det.

Om du inte har tillgång till mycket äpplen eller en assistent eller helt enkelt bara vill göra lite mos i taget så att det blir lagom till en burk, då gör du så här i stället:
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka dem på svag värme en liten stund tills de blir mjuka. Rör runt ibland. Mosa sedan äpplena med en gaffel, eller mixa dem helst i en matberedare eller en mixer. Blanda ut med socker.

Obs! Hur mycket socker man vill ha i moset beror på hur sött man vill ha det och på hur söta äpplena är från början. Provsmaka dig fram. Vill man inte ha något socker i över huvudtaget går det alldeles utmärkt. Till små barn ska man absolut ha osockrat mos. Det är perfekt att ge dem till efterrätt eller blanda med lite fil samt banan till mellanmål.