Baconlindade älgfärsbiffar med kantarellsås


God och rejäl vintermat där du tar vara på älgen du sköt och kantarellerna du plockade i höstas. (Eller hur?)

I det här receptet har jag valt att blanda ut älgfärsen med lika mycket fläskfärs. Naturligtvis kan du välja att bara ha älgfärs, eller ta en mindre mängd fläskfärs. Jag har också valt att använda konserverad svamp, men det är förstås godare om man har tillgång till egenplockade kantareller eller trattisar. Mina är slut…..

4-6 port

400 g älgfärs
400 g fläskfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 liten skvätt grädde
1 ägg
1 msk kalvfond eller viltfond
1 msk rårörda lingon
ca 1 tsk salt
vitpeppar
½ tsk timjan
2 pkt á 140 g bacon

Blanda alla ingredienserna (förutom bacon) väl och låt stå en stund för att svälla. Forma sedan 8 st stora, runda bullar. Linda två skivor bacon runt varje bulle och tryck till lätt så att de blir lite platta. Fäst baconskivorna med en tandpetare. Stek i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter, tills biffarna är väl genomstekta. Servera med en god potatis, gröna ärter, rårörda lingon och kantarellsåsen.

Tips: om du serverar ugnsrostad potatis/rotfrukter till biffarna är det gott att krydda den med timjan, det passar väldigt bra.

Kantarellsås:

2 schalottenlökar
1 brk kantareller, ca 200 g (Obs! Ta vara på spadet)
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 dl vitt matlagningsvin
3 msk kantarellfond
1 msk rårörda lingon
ev salt

Hacka löken fint och fräs den tillsammans med den avrunna svampen i smöret. Pudra mjölet över och häll därefter på grädden och vinet samt svampspadet. Rör hela tiden. Tillsätt fond och lingon. Låt småkoka några minuter. Smaka av. Kanske behövs lite salt också?