Kålpudding


Kålpudding – så otroligt gott nu på hösten! Ta tillvara på kålen och morötterna som är billigt, gott och nyttigt.

ca 8 port

800 g blandfärs, går att byta ut mot nötfärs
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
4 msk kalvfond
1 tsk salt

ca 500 g vitkål
2 stora morötter
1 gul lök
4 msk ljus sirap
salt
vitpeppar
flytande smör eller margarin till smörjning och stekning

Börja med att skära vitkålen i små tärningar. Skala och riv morötterna grovt. Skär löken fint. Stek allt i smör/margarin på medelstark värme. Ringla smör/margarin och sirap över. Salta och peppra. Stek i minst 10 minuter. Grönsakerna ska bli mjuka, men inte ta färg.

Blanda köttfärsen med ägg, matlagningsgrädde, kalvfond och salt.

Blanda samman köttfärsen med grönsakerna. Smörja en eller två gratängformar, beroende på hur tjock du vill att kålpuddingen ska bli. Tryck ut smeten. Ringla smör/margarin över. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, beroende på tjockleken. Köttfärsen ska vara helt genomstekt och ytan ska vara gyllene och lite frasig.

Servera gärna tillsammans med kokt potatis eller potatismos, gräddsås och gröna ärter, samt inlagd gurka och rårörda lingon.