Blomkålssoppa


Nyttig, smakrik och len blomkålssoppa – åh, vad gott!

ca 6-8 port

drygt 1 kg färsk blomkål (funkar även med fryst)
5 medelstora potatisar av mjölig sort
1 gul lök
2 vegetariska buljongtärningar
ca 2 l vatten
2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk = gräddmjölk
salt
malen vitpeppar
smör eller margarin till stekning
ev persilja eller gräslök till garnering

Skär blomkålen i buketter. Det går även att använda roten, om det inte finns en kanin i hemmet som gärna smaskar i sig den. Skala potatisen samt löken och skär i bitar. Stek allting på medelstark värme, utan att det får färg. Häll sedan på vatten, så att det knappt täcker grönsakerna (ca 2 liter). Tillsätt buljongtärningarna och låt småkoka tills grönsakerna blivit mjuka, ca 20 minuter. Mixa med en stavmixer. Jag tycker om släta soppor, men om du gillar bitar behöver du inte mixa tills soppan blivit helt slät. Tillsätt gräddmjölken och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med lite persilja eller gräslök. Servera med ett gott bröd.