Shepherd´s pie

FullSizeRender 9
Fåraherdens paj passar alldeles utmärkt så här i påsktider!

6-8 port

Potatismos:
ca 1 kg mjölig potatis
mjölk
smör
salt
peppar
2 äggulor
200 g riven parmesan

Köttfärsröra:
8oo g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad salvia
4 msk schalottenlöksfond
2 dl vatten
2 dl rött matlagningsvin
salt
peppar
smör, olja eller margarin till stekning

Potatismos:
Skala och koka potatisen mjuk. Mosa den med elvispen. Slå på en skvätt mjölk och lägg i en stor sked smör. Vispa. Smaka av med salt och peppar. (Var försiktig med saltet, eftersom parmesanosten är salt.) Tillsätt äggulor och nästan all riven parmesanost. Vispa igen.

Köttfärsröra:
Skala och skär lök, vitlök och rotfrukter i små fina tärningar. Fräs alltsammans i lite fett i en stor panna eller gryta. Löken ska bli mjuk och genomskinlig. Slå på vatten och vin. Krydda med tomatpuré, salvia och fond. Låt småputtra under lock i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en ugnsfast form. Täck med potatismoset och gör ett fint mönster med en gaffel. Strö på resten av parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Servera med en fräsch grönsallad och ett smarrigt vitlöksbröd!FullSizeRender 10