Saffransknyten med vanilj

Dec
2020
14

Skapad av under Advent och jul, Bakning, Recept


Saffransgyllene, luftiga och saftiga bullar fyllda med krämig vaniljfyllning! 

20 st stora bullar

5 dl standardmjölk eller gammaldags mjölk
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt, extrasaltat smör
1 dl strösocker
0,5 g saffran
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g rumsvarmt, extrasaltat smör
1 dl vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 dl florsocker

Pensling och garnering:
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 påse á 50 g hackad mandel

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke (använd gärna en bakmaskin) och häll i mjölken. Rör om och låt jästen lösa upp sig. Mortla saffran med lite socker och tillsätt i mjölken. Häll sedan i resten av sockret samt salt och smör. Blanda sist i mjölet, lite i teget och arbeta ihop till en smidig deg (5 minuter i maskin, 10 minuter för hand). Låt degen jäsa med lock eller folie över bunken i minst 1 timme.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen med en gaffel. Jag vet att det låter mycket med 1 dl vaniljsocker, men det är väldigt gott! Jag älskar vaniljsocker!

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den tills den är smidig. Kavla ut en lång rektangel. Sprid ut fyllningen jämnt över med en smörkniv. Vänd in först den ena långsidan och därefter den andra så att den överlappar den första. Kavla eventuellt lite till. Skär 2 cm breda strimlor av degen. Dra lite i dem och vrid dem lite grand innan du snurrar ihop dem till knyten. Lägg dem i stora bullformar på en plåt. Låt jäsa i ca 20 minuter under en bakduk. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.

Koka ihop vatten och socker till en sockerlag. När bullarna är färdiga tar du ut plåten och penslar rejält med sockerlag på varje bulle när de fortfarande ligger kvar på plåten. Strö genast över hackad mandel så att den fastnar i sockerlagen. Låt sedan bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Det här blir en succé på fikabordet!