Varför är jordgubbar så nyttiga?

Varför ska vi äta jordgubbar?

Jo, för att de innehåller massor av c-vitamin och skyhöga mängder av nyttiga antioxidanter vilka bl.a. stärker immunförsvaret och sänker kolesterolvärdet. Jordgubbar är en rik källa till ellagsyra som t.ex. skyddar huden mot skador från UV-strålning, vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. De innehåller även nitrat som sägs öka flödet av blod och syre till musklerna. Det i sin tur förhindrar muskeltrötthet och gör träningen lättare. Den röda färgen innehåller antocyaniner, ett ämne som stimulerar förbränningen av lagrat fett. Jordgubbarna innehåller även bra fibrer som mättar och mycket vatten som fyller magsäcken, vilket hjälper tröga magar! Andra näringsämnen i gubbarna är folat, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod.

I en amerikansk undersökning utnämndes nyligen jordgubben till den fjärde nyttigaste frukten!

Det sägs att om jordgubbarna är från Sverige behöver de bara sköljas om det är jord på dem. Men jag brukar alltid skölja dem ändå. Utländska jordgubbar ska alltid sköljas. Jordgubbarna ska förvaras kallt i ”osnoppat” skick, när du snoppat dem ska de helst ätas med en gång. Vid noll grader håller sig jordgubbar i fem dygn. MEN en undersökning visade att man helst ska äta jordgubbarna inom två dygn eftersom många av de hälsosamma ämnena försvinner efter det och den optimala temperaturen är två grader.