Ugnspannkaka med äppelkompott


När det är 30 grader varmt ute och man ändå måste få någon slags mat i magen, men med lite tid vid spisen – då är ugnspannkaka ett bra alternativ! Går dessutom alldeles utmärkt att förbereda.

4-6 port

Pannkakssmet:
1 liter mjölk
5 dl vetemjöl
6 ägg
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Vispa först samman mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och därefter salt, strösocker, vaniljsocker och kardemumma. Vispa till en slät smet. Låt den stå och vila en stund innan tillagning. Häll upp i en mellanstor långpanna 30X40 cm, klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen, ca 40 minuter i 200 grader. Pannkakan ska vara genomgräddad och fått en gyllenbrun yta. Låt svalna några minuter och skär upp i lagom stora bitar.

OBS! Smeten kan med fördel förberedas redan kvällen innan, eller på morgonen. Tänk då bara på att vispa den igen innan du häller den i långpannan, eftersom mjölet gärna åker ner till botten.

Äppelkompott (utan socker):
4-6 äpplen av en söt och gärna mjölig sort
ca 2 msk vatten
1 tsk kanel

Skala och skär äpplena i små bitar. Sjud på svag värme tillsammans med en liten skvätt vatten tills äppelbitarna är mjuka. Det tar ca 20 minuter, men är beroende på hur fasta eller mjuka äpplena är. Krydda med kanel. Ställ av kastrullen från plattan och låt svalna.

OBS! Man kokar helst inte äppelkompott i 30 graders värme. Gör det när du har lust och tid och häll upp i en glasburk med lock. Den håller i ca en vecka i kylskåpet. Smakar gudomligt till filmjölk!

Servera gärna pannkakan med keso och äppelkompotten. Man kan också välja att ha t.ex. vaniljkesella och färska sommarbär som tillbehör. Gott och fräscht!