Tekakor


Lättbakade, luftiga tekakor som passar perfekt till mellis eller kvällsmat. Smakar gott med en smakrik ost och en fruktig marmelad till.

ca 20 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl havregryn
2 tsk salt
1/2 dl kak- och brödsirap med honung
1/2 dl flytande smör och rapsolja
ca 5 dl fullkornsvetemjöl
ca 5-7 dl specialvetemjöl

Börja med att koka ihop en gröt på 2,5 dl vatten och havregryn. Låt småkoka på svag värme i 5-10 minuter till en krämig gröt. Blanda sedan i resten av vattnet samt salt, sirap och smör/rapsolja. Låt svalna till fingervarmt. Smula sönder jästen i en degbunke och häll över grötblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta några minuter tills degen har en fin konsistens. Den ska vara någorlunda lös, men inte klibba i kanterna på degbunken. Täck över bunken med ett lock eller plastfolie och låt stå och jäsa i minst 1 timme. Häll ut degen på bakbordet, dela den i två delar och knåda in lite mjöl. Kavla ut degen till ca 1 cm tunna plattor och stansa ut runda kakor med hjälp av t.ex. en skål eller ett lock. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga med en gaffel. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 12 minuter tills tekakorna får fin färg. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Göttgött!

Obs! Jag tycker att kak- och brödsirap med honung är jättegod, men det går naturligtvis att använda vanlig baksirap eller honung i stället.