Studentens linsgryta


Det här är min son Augusts recept. Han är student, vill gärna äta vegetariskt, är stor och stark och tränar mycket. Den här grytan är billig, mättande och kryllar av stärkande vitaminer och bra proteiner. Och är dessutom värmande så här på vintern!

ca 4-6 port

3 dl röda linser
2 morötter
ev 6-8 potatisar av mjölig sort
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater (gärna med chili)

ca 1 msk var av dessa malda kryddor:
kanel
spiskummin
ingefära
gurkmeja
koriander

1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar
olja eller flytande smör till stekning

ev svensk grillost (ungefär samma som halloumi)

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och ev potatis i bitar. Stek allt tillsammans försiktigt på svag värme så att det blir mjukt. När löken är genomskinlig tillsätter du malda kryddor. Rör runt. När det luktar gott om kryddorna tillsätter du vatten, kokosmjölk, tomatkross linser, buljongtärning, salt och peppar och kokar på svag värme ca 40 minuter tills allt är mjukt. Rör om då och då för linserna har en tendens att alltid fastna i botten. Smaka av. Servera gärna med en klick matlagningsyoghurt och kanske en bit bröd.

Vill man så kan man tillsätta bitar av grillost mot slutet av tillagningen. Gott!