Sommarsaft

20130724-210233.jpg

Världens godaste saft! Jag lovar!

Färgen är vackert röd och jordgubbarnas sötma blandar sig väl med syrligheten från rabarberna och vinbären. Saften smakar alldeles underbart precis som den är, men passar även till blandad bål och välkomstdrink på festen.

Den är lätt att göra, det enda jobbiga är att det blir lite kladdigt i köket. I alla fall för mig! Jag samlar på glasflaskor med bra korkar under hela året för att ha när jag kokar min egen saft. Flaskorna och korkarna måste vara helt rena och därför häller jag kokande vatten i dem. Jag förvarar saften i frysen, så därför fyller jag inte flaskorna ända upp.

Saften ska kokas när rabarberna har blivit stora, tråkiga och träiga och det finns tillgång till både röda vinbär och jordgubbar. Orkar man inte koka saft mitt i sommaren går det utmärkt att frysa in bären och rabarberna skurna i bitar för saftkokning när man har tid, lust och ork.

Själv brukar jag koka på ca 7-8 liter rabarber/bär och då har jag dubbelt så mycket rabarber än bär. Man behöver inte så mycket jordgubbar för att smaken ska gå igenom. På 2 liter rabarber/bär blir det ca 1 liter färdig koncentrerad saft. Man späder ca 1 + 4. Man behöver inte repa eller rensa bären och det räcker att skölja rabarberna noga och skära dem i bitar.

2 liter (ca 1 kg) rabarber, jordgubbar och röda vinbär
4-5 dl vatten
5 dl strösocker per liter avrunnen saft

Koka rabarberbitarna och bären med vattnet ca 20 minuter, tills de blivit helt mjuka. Tryck dem då och då mot kanten. Häll bärmassan i en silställning och låt rinna av i 20-30 minuter. (Man kan koka om bärmassan en gång med lite vatten och låta den rinna av igen, men sedan ska den slängas.) Häll därefter tillbaka saften i den rengjorda grytan och låter saften koka upp. Tillsätt sedan sockret, lite i sänder och låt saften koka upp igen. Dra grytan av spisen och låt den stå i 5 minuter. Skumma av ev skum med en hålslev. Häll upp saften i flaskor och låt dem svalna.