Rostade, kryddiga kikärtor


Här har du ett gott och nyttigt snacks som du fixar lätt själv! Perfekt till glöggen!

Obs! Tänk på att fixa ärtorna ett par dagar innan glöggfesten. Det här är inget man gör en halvtimme innan gästerna kommer.

400 g torkade kikärtor
ca 2 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt
paprikapulver
chilipulver

Blötlägg de torra ärtorna i en stor skål med mycket vatten. Låt stå över natten, eller ca 10 timmar. Skölj dem noga i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Sprid ut ärtorna, samt de pressade vitlöksklyftorna i en långpanna och ringla över oljan. Rör runt så att oljan blandar sig med ärtorna. Rosta i mitten av ugnen i 175 grader i ca två timmar. Rör runt då och då samt krydda med salt, paprika och chili. Det är bra att krydda lite i taget, när man ändå rör runt. Ärtorna ska vara knapriga och torra när du tar ut dem ur ugnen. Låt dem svalna något och häll sedan ut dem på hushållspapper för att suga upp ev. rester av oljan. Käka på!

Tänk på att du kan krydda med olika kryddor. Kanel och ingefära passar bra till jul. Istället för färsk vitlök kan du använda vitlökssalt, men då måste du ju vara försiktig med det vanliga saltet.