Ribbestek


Är man gift med en man som har vuxit upp i Norge, så måste man ju bara prova på att göra ribbestek! Naturligtvis med en riktigt knaprig svål att sätta löständerna i!

ca 4 port

1 ½ kg ribbestek
rapsolja
flingsalt
svartpeppar
ev salvia

Skär svålen i ett vackert rutmönster. Gnid in hela steken med olja, salt, peppar och ev salvia. Paketera in den i aluminiumfolie och låt den ligga i kylskåpet några timmar för att gotta till sig. Lägg sedan steken i en form med svålen neråt. Fyll på med vatten och täck med aluminiumfolie. ”Koka” i mitten av ugnen i 250 grader i 45 minuter. Häll sedan av vattnet och vänd på steken. Sänk graderna till 175 och stek i ytterligare ca 60 minuter. För att svålen ska bli extra knaprig kan du grilla steken i ca 10 minuter på grillfunktionen. Ha koll bara så att du inte bränner svålen. Skär köttet i tjocka skivor. Servera med en gräddig, vitlökskryddad potatisgratäng och en fräsch sallad.