Linsgryta

Smakrik, mustig, nyttig, billig och färgglad vegetarisk mat när den är som bäst!

ca 6 port

4 dl röda och/eller gröna linser
1 brk (500 g) krossade tomater
1 brk (400ml) kokosmjölk
smör till stekning
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 morot
1 rejäl bit färsk ingefära (eller några matskedar riven färsk på burk)
salt
1 msk gurkmeja
1 msk torkad koriander
1 msk röd currypasta
1 msk spiskummin
2 msk mango chutney
2 msk citronsaft
2 msk grönsaksfond
ev vatten till spädning

Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
ca 3 msk persillade (finns i kryddhyllan)
1 nypa strösocker

Börja med att skala och riv moroten (grovt) samt ingefäran (fint). Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs alltihop i smör i en stor gryta försiktigt utan att det tar färg. Salta och tillsätt alla kryddorna samt chutney, citronsaft och fond. Häll sedan på krossade tomater, kokosmjölk och linser. Låt småputtra i ca 1 timme. Var noga med att röra ordentligt så att linserna inte fastnar i botten på grytan. Du får troligtvis späda med vatten då och då, så att grytan inte blir för tjock. Smaka av med salt.

Rör ihop yoghurtsåsen och låt den stå i kylen minst 1 timme före servering. Smaka av.

 Servera linsgrytan med en grönsallad, yoghurtsås, naanbröd och ris kokat med ett par matskedar gurkmeja så att det blivit vackert solgult.