Kycklingsoppa


En hälsosam och smakrik soppa med kyckling, grönsaker och nudlar. 

Den här soppan är inte svår att tillaga, men det tar lite tid, så det är ingen fastfood direkt. Men den är god dagen efter också, och passar perfekt i lunchlådan.

6-8 port

1 hel kyckling
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2-3 morötter
1/2 spetskålshuvud
3-4 dl gröna ärtor
200 g äggnudlar
1-2 tsk salt
10 svartpepparkorn
ca 1 liter vatten
5 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl kycklingfond
ev 2 msk maizena för redning

Börja med att koka kycklingen. Lägg kycklingen i en lagom stor gryta och fyll på med vatten så att det täcker kycklingen. Skala och dela lökarna i klyftor och lägg i dem. Skala vitlöksklyftorna och lägg i dem hela. Salta och peppra. Låt småkoka i ca 1 timme tills kycklingen är mör och släpper från benen. Ta ur kycklingen ur grytan och låt den svalna. Sila av vattnet och häll tillbaka det i grytan. Skala och hacka morötterna fint. Hacka även spetskålen i fina bitar. Lägg ner allt i grytan och låt koka i ca 20 min. Häll sedan på matlagningsgrädden och kycklingfonden. Smaka av med salt. Bryt ner nudlarna i små bitar och låt koka med i slutet. Om du vill ha soppan lite tjockare kan du reda den med lite maizena. Dela kycklingköttet med fingrarna i små bitar. Ta bort skinnet. Tillsätt kycklingen och de frysta ärtorna i soppan. Varsågod!