Kryddiga kycklingbuffar med citronsås


Buffar? Vad är det? Jo, det är ett mellanting mellan köttbullar och biffar!

Kycklingfärs är väldigt kladdigt och svårt att rulla till små fina köttbullar och biffar blir alldeles för stora, tycker jag. Därför gör jag små goda buffar av färsen istället. Och som min lärare på restaurangskolan sa: ”Det ska synas att de är hemmagjorda”! De här buffarna är kryddade med persillade som är ett örtsalt blandat på salt, persilja och vitlök. Jättegott! (Finns bland de vanliga kryddorna i mataffären.)

ca 6 port

800 g kycklingfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
2 msk citronsaft
2 msk mjölk
ca 1 tsk salt
ca 1/2 tsk vitpeppar
1-2 tsk persillade
smör eller margarin till stekning

Blanda alla ingredienserna väl och låt stå och dra en liten stund. Gör små minibiffar och stek dem gyllene på båda sidor. Se till att de är helt genomstekta. Servera med t.ex. klyftpotatis, citronsås och en fräsch sallad.

Citronsås:

ca 6 port

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4, 5 dl mjölk
kanske en liten skvätt grädde om du är på gott humör
3 -4 msk citronsaft
salt
vitpeppar
1 tsk strösocker

Smält smör eller margarin och blanda med mjölet. Vispa ner mjölk och ev. grädde, lite i taget. Krydda med citronsaft, salt, vitpeppar och socker. Låt småkoka några minuter. Vispa under tiden. Smaka av. Det kan hända att såsen skär sig något, men då är det bara att vispa kraftigt.