Kokt fisk med äggsås

20130824-174752.jpg

En mycket bra maträtt för både stora och små magar! En svensk klassiker.

4 port

600 g file’er av vit fisk (torsk, sej, vitling, kolja….)
1 gul lök
Salt
Svartpeppar
1 msk fiskfond

Äggsås:
2 hårdkokta ägg
2 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Ev hackad dill eller persilja

Lägg fiskfiléerna i en rejäl gryta. Skala och skiva löken och strö den över fisken. Fyll på med vatten så att det täcker fisken. Krydda med salt, peppar och fond. Sjud (inte koka!) sedan fisken ca 10 minuter tills den är helt vit.

Äggsås:
Gör en bottenredning genom att smälta fettet i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt därefter mjölken i en fin stråle under konstant vispning. Krydda med salt och peppar. Sjud under några minuter. Smaka av. Strimla äggen i en äggstrimlare – först åt ena hållet, sedan det andra hållet. Tillsätt ”ägghacket” och rör om. Rör ev i dill eller persilja.

Servera gärna fisken och såsen med en riktig god potatis, kokta grönsaker samt knäckebröd.