Klyftpotatis

Lyxpotatis är enkelt att göra! Passar till många olika rätter.

Det går utmärkt att göra likadant med olika rotfrukter och grönsaker.

ca 6 port

1 kg potatis
rapsolja
alt
ev färsk timjan och/eller svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader. Skala potatisen. Om den har fint skal kan man gärna ha skalet kvar, men då måste man tvätta potatisen extra noga, så att den är fri från jord. Skär potatisen i klyftor och lägg den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Droppa över olja och rör runt med händerna så att oljan sprider sig. Salta och strö ev timjan och/eller peppar över. Ställ in i ungen och låt stå ca 60 min, tills potatisen har fått en fin gyllenbrun färg. Rör om ett par gånger under tiden.

Det finns många olika sorters potatis och man får prova sig fram vilken man själv tycker är godast att ha till klyftpotatis. Själv tycker jag att King Edward passar väldigt bra.

Tips! Om du vill ha pommes-utseende på potatisen så skär du den i 1 cm tjocka stavar i stället. Då går det lite snabbare i ugnen. Räkna med ca 45 minuter.