Kalops

20140326-211449.jpgEn äkta klassiker! Ett långkok som tilltalar de flesta.

4-5 port

Ca 1 kg grytbitar av nöt, gärna högrev
Smör till stekning
2 msk vetemjöl
Vatten
10 st kryddpepparkor
5 st kryddnejlikor
2 lagerblad
1 gul lök
4 morötter
Salt
1 msk spad från ättiksgurka
1 msk lingonsylt

Börja med att steka grytbitarna i smör. De ska brynas väl runt om på alla sidor. Salta köttet och pudra vetemjöl över. Tillsätt sedan vatten så att det täcker köttet. Lägg alla kryddkornen i en tesil (som går att stänga) och lägg i hela silen, samt lagerbladen. Skala 1 morot, dela den på mitten och lägg den i grytan. Gör likadant med löken. Låt sedan grytan småputtra på svag värme ca 1 timme. Ta därefter upp moroten och tesilen ur grytan. Skala resten av morötterna och skär dem i slantar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med gurkspad och lingonsylt. Låt koka i ytterligare ca 30 minuter. Smaka av.

Klipp gärna lite persilja över kalopsen och servera den med kokt potatis samt inlagda rödbetor.