Picklade grönsaker och rotfrukter


Att lägga in/pickla grönsaker och rotfrukter är ett lätt sätt att skoja till den vanliga, traditionella  lunchsalladen och passar även väldigt gott som tillbehör till stekt eller grillad kyckling.
Här har jag valt morötter och rättika, men man kan naturligtvis använda även andra rotfrukter som palsternacka, rotselleri och kålrot. Det är också gott att pickla grönsaker som t.ex. blomkål och spetskål. Använd din fantasi! Av det här receptet blir det ca 1 liter, så två glasburkar á 5 dl passar bra.

400-500 g morötter
400-500 g rättika
4 dl vatten
2 dl ättikssprit
2 dl strösocker
1 tsk salt

Skala rotfrukterna och riv dem mellangrovt. Stoppa ner i glasburkar med lock. Koka ihop lagen med vatten, ättikssprit, strösocker och salt. Häll över rotfrukterna. Låt svalna något innan du ställer in burkarna i kylskåpet. Låt stå ca 1 dygn innan servering.