Het kycklinggryta


Nu är hösten här på allvar och det betyder att vi behöver goda, mustiga grytor som både mättar och värmer våra kroppar och själar. Här kommer en krämig kycklinggryta med mycket paprika och chili. Håll till godo!

ca 6 port

400 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 färsk chili
2 tsk chilipasta
2 msk paprikapulver
salt
smör eller olja att steka i
400 g finkrossade tomater
2 dl vatten
2 tsk strösocker
4 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche 32%
ca 3 dl förkokta valfria bönor, t.ex. borlotti eller kidney

Hacka gul och vit lök fint och stek på svag värme tills den är lite genomskinlig. Skär kycklingen i bitar och stek den också. Strimla chilin och tillsätt den i grytan samt även chilipastan och paprikapulver. Rör runt och salta hela härligheten rejält. Skär därefter paprikorna i bitar och släng ner i grytan. Häll i krossade tomater och vatten. Rör runt och tillsätt strösocker och tomatpuré. Låt småputtra på svag värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Häll i bönor och creme fraîche. Låt småputtra i ca 10 minuter till. Smaka av med salt.

Den här grytan kan man äta precis som den är. Skär då gärna ett saftigt ljust bröd i tjocka skivor att doppa i tomatsåsen. Men rätten passar även tillsammans med t.ex. en riktigt god kokt potatis eller klyftpotatis, ris, couscous, pasta….. välj själv.