Havre- och morotsbröd

Ett saftig och mjukt matbröd som passar gott till höstens soppor och grytor. Det är väldigt lätt att baka, men behöver lite planering.

2 dl havregryn och rågflingor blandat (sportgryn) + 1 dl vatten
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
50 ljummet smör eller margarin
2 dl finriven morot
ca 12 dl vetemjöl special

Garnering:
sportgryn
flingsalt

Börja med att lägga grynen i blöt med ca 1 dl vatten. Låt stå i minst 1 timme.

Lös upp jästen med vattnet i en degbunke. Häll i salt, sirap och matfett. Låt det också lösa upp sig. Tillsätt grynblandningen samt moroten. Häll sist i mjölet, lite i sänder. Låt degen arbetas ihop, i minst 5 minuter. Degen ska vara lite lös, inte hård. Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme. Häll över degen i en långpanna, ca 20 X 30 cm som är klädd med bakplåtspapper. Häll lite mjöl över och tryck ut degen jämnt med händerna. Lägg på en bakduk och låt jäsa igen i ca 20 minuter. Skär rutor i önskad storlek med en vass kniv. Pensla med vatten. Strö över sportgryn och flingsalt. Grädda brödet i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt det svalna under en bakduk.