Fläsk- och grönsaksgryta 


En lyxig, smakrik gryta som du snabbt slänger ihop. Passar både en regnig tisdagskväll och  en solig söndagslunch.

ca 6 port

600 g fläskytterfilé
200 g rimmat fläsk
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 paprikor i olika färger
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk senap
1 msk torkad timjan
1 tsk kinesisk soja
1 msk vinbärsgelé
salt
vitpeppar
margarin eller smör till stekning
100 g sockerärter

Skär bort eventuella hinnor från fläskfilén. Skär köttet i strimlor och bryn det i en stekpanna. Smaksätt med salt och peppar. Lägg undan köttet och skär sedan även fläsket i strimlor och stek det. Skala och hacka lök och vitlök. Stek försiktigt i en stor gryta på svag värme, så att att den inte tar färg. Skala och skär morötterna i små bitar. Tillsätt dem med löken. Skär paprikorna i bitar och lägg i dem också. Häll sedan i creme fraîche, vatten, fond, senap, timjan, soja och gelé. Rör runt och tillsätt köttet. Låt småputtra på svag värme i ca 30 minuter. I slutet, strax innan servering kan du lägga i sockerärterna. Smaka av.

Det här är en gryta som passar till nästan allt; nykokt färskpotatis, pasta, bulgur eller ris. Servera med en grön sallad och ett gott bröd.