Fisk- och grönsakssoppa

FullSizeRender 3
Färgglad, mustig och nyttig soppa som passar alldeles utmärkt så här i slutet på vintern, tidigt på våren.

ca 6 port

1 gul lök
flytande margarin att steka i
500 g krossade tomater
ca 1 1/2 l vatten
2 morötter
2 potatisar av fast sort
2 dl röda linser
2 dl gröna ärter
ca 600 g fisk, t.ex. sej eller torsk
1 liten brk á 370 g räkor/kräftstjärtar med spad
ca 2 msk fiskfond
2 msk tomatpuré
2 msk gurkmeja
salt
svartpeppar
strösocker

Börja med att skala och finhacka löken. Fräs den försiktigt i margarin, tills den är genomskinlig. Tillsätt då tomatkross, vatten, fiskfond och tomatpuré. Låt småputtra under tiden som du skalar och skär morötterna och potatisarna i lagom små bitar. Lägg grönsakerna i grytan tillsammans med linserna och krydda med gurkmeja, salt, peppar och en nypa strösocker. Låt småkoka ca 20 minuter, tills allt är mjukt. Rör då och då så att linserna inte fastnar i botten på grytan. Smaka av. Skär fisken i bitar och lägg ner den i grytan. Koka i ett par minuter. Tillsätt därefter de frysta ärterna och räkorna/kräftstjärtarna (även spadet). Rör ordentligt och smaka av. Servera med en klick creme fraîche och ett gott bröd.