Färgglad böngryta


Mustig, italiensk böngryta som kryllar av vitaminer och nyttiga proteiner,

4 port

1 huvud romansallad
ca 12 st väl mogna körsbärstomater
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili (eller ca 2 msk hackad fryst)
10 blad basilika
rapsolja till stekning
500-600 g mixade bönor (konserverade)
3 msk grönsaksfond
ca 5 dl vatten
salt
svartpeppar
en nypa strösocker
ev: parmesan till servering

Skölj salladen noga och skär den i grova strimlor. Dela tomaterna. Skiva schalottenlök och vitlök tunt. Hacka chilin fint. Värm upp oljan och fräs löken försiktigt, utan att den tar färg. Blanda sedan i sallad, tomat, chili samt basilika. Låt puttra under lock i ca 5 minuter. Skölj bönorna och tillsätt dem tillsammans med fond, vatten, salt, peppar och socker. Låt grytan koka ihop sig i ca 15 minuter. Smaka av. Servera tillsammans med ett gott bröd, t.ex. italienskt bondbröd. Det kan även vara gott med lite hyvlad parmesan på toppen.