Falafel


Att fritera egna falafel hemma är supergott! Enkelt är det också.Min son August är en hejare på matlagning och han inspireras av olika kockar på Youtube. En favorit är fransmannen ”Alex french guy cooking” som är upphovsmannen till det här receptet. Vi har en fritös hemma, men man kan också använda en vanlig kastrull. Tänk på säkerheten! Sätt inte på fläkten om du friterar på spisen (för att flammor inte ska spridas i fläktsystemet) och ha alltid ett lock till hands! Falafel kan man ha som ett vegetariskt alternativ på en buffé, eller äta tillsammans med hummus och grönsaker i ett pitabröd eller libabröd. August tycker om att äta falafel som de är tillsammans med en fräsch grönsakssalsa och en kryddig dipsås. Recept på hummus hittar du här på bloggen.

ca 4 port

2 pkt á 380 g kikärtor
5 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
2 tsk torkad koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk svartpeppar
4 stora nypor salt

Frityrolja till friteringen

Skölj kikärtorna. Blanda mjöl med bakpulver. Mixa allting i en matberedare tills du får en fin och jämn smet. Smaka av. Rulla små runda bollar. Fritera några minuter tills de får en frasig, gyllene yta.

Grönsakssalsa:

1/3 gurka
2 tomater
1/2 gul lök
4 cornicons

Skär allt i små bitar och blanda väl.

Dipsås:

4 delar majonnäs
1 del sriracha (stark chilisås)
3 delar spad från cornicon