Chili con carne

20140131-121013.jpg

Cowboysarnas egen klassiker! Värmer även oss andra gott under kalla vinterdagar.
Ju mer chili desto hetare gryta. Prova dig fram. Grytan är lätt att koka i stora mängder om man är många och passar även bra i lunchlådan.

4-6 port

500 g blandfärs
2 brk a’ ca 450 g vita bönor i tomatsås
1 brk a’ ca 450 g krossade tomater
1 vitlöksklytfa
1 gul lök
2 msk tomatpure’
Ca 2 msk hackad fryst chili
Salt
Svartpeppar
Chilipulver
Paprikapulver
Cayennepeppar
En nypa strösocker

Börja med att bryna köttfärsen och krydda den med salt och peppar. Hacka vitlök och lök och tillsätt dem tillsammans med chilin i köttfärsen. Fortsätt att steka en liten stund. Blanda sedan ner bönor och krossade tomater. Krydda med tomatpure’, salt, peppar, kryddor och strösocker. Låt småkoka på svag värme i minst 30 minuter. Rör då och då och se till att bönorna inte fastnar i botten. (Den långa koktiden och strösockret gör gott för kryddorna och smaken, den syrliga tomatsmaken balanseras upp.) Smaka av med salt och kryddor.

Servera gärna med tjocka skivor barkis och en härlig sallad. Man kan naturligtvis även ha kokt potatis eller ris till.