Varför är plommon så nyttiga?

20130826-221734.jpg

Plommon är otroligt gott. Jag kommer ihåg från min barndom då vi klättrade högt upp i mormor och morfars stora plommonträd och plockade dessa ljuvliga frukter.

Plommon innehåller bl.a. mycket C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter. Sedan låååångt tillbaka har man använt plommon mot förstoppning. Främst är det fruktens fibrer och rikliga innehåll av sockeralkoholen sorbitol som sätter fart på magsmältningen. Alltså borde man säga att man blir snäll av att äta plommon – precis som med pepparkakor! Tyvärr är det dock många som blir ”gasiga” i magen av dem, så man bör inte äta för många på en och samma gång. Plommon är även bra för hjärtat och blodcirkulationen. De stabiliserar blodsockret, sänker kolesterolet, förbättrar kroppens järnupptag samt stärker immunförsvaret.

Alltså – ät plommon oftare och bli en bättre människa!