Rostad macka med heta räkor och guacamole


Så mycket gott tillsammans – kanske är detta sommarens godaste macka?

4 port

8 skivor gott bröd, t.ex. grekiskt lantbröd
8 salladsblad
400 g skalade räkor, miljömärkta
olja eller smör till brödrostning och stekning
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
salt
guacamole

Guacamole:
2 mogna avokado
1 tsk citronsaft
1 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
salt
några droppar tabasco
strösocker

Garnering:
citronklyftor
jordgubbar
persilja
citronmeliss

Börja med guacamole:
Kärna ur avokado och mixa tillsammans med citron och majonnäs till en slät kräm. Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem. Smaka av med salt, lite tabasco och en smula strösocker. Mixa lite till. Låt stå och dra en stund och smaka av igen.

Hacka vitlök och chili. Stek räkorna några minuter i olja eller smör. Krydda med vitlök, chili och salt. Stek några minuter till, rör runt och ställ åt sidan. Smöra brödskivorna och rosta dem några minuter i toastjärn eller ugn. Lägg ett salladsblad på varje skiva och därefter några räkor. Lägg på en klick guacamole och garnera med citron och exempelvis jordgubbar och persilja. Ät och var glad!