Potatiskaka

En god och lyxig potatisrätt som passar dels som vegorätt eller till olika sorters stekt kött.

Ca 4 port

Ca 500 g potatis av en mjölig sort (ej färsk potatis)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
Salt
Svartpeppar
1 dl riven, vällagrad ost
2 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk

Skala och skiva potatisen. Skala och hacka den gul löken fint. Pressa vitlöken. Hacka persiljan. Blanda lök, persilja och ost. Smörj en rund bakfrom med löstagbar kant. Varva potatis och ostblandning i formen. Salta och peppra. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll det över potatisen. Peta lite i potatisen så att mjölkblandningen rinner ner ordentligt. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader ca 1 1/2 timme, tills potatisen är mjuk. Låt svalna. Ta ut kakan ur formen innan servering och garnera med persilja och grovmalen svartpeppar.

Det går alldeles utmärkt att göra potatiskakan i små portonsformar. Mysigt att få sin egen form på tallriken. Rätten smakar gott även på t.ex. en buffe’. Den kan med fördel göras dagen innan och värmas på.