Minipajer

jun
2013
27

Skapad av under Övrigt, Påsk, Recept

Små goda färskostpajer som passar bra till kräftskivan, picknicken eller påskbuffen.

Fyllningen kan man variera med det man själv tycker om. Jag brukar göra pajerna i gammaldags minibakformar som jag har ärvt, men det går naturligtvis bra att göra dem i vanliga engångsformar av aluminium. Det allra lättaste är att använda silikonformar. Degen kan man göra i förväg om man vill. Pajerna går utmärkt att frysa in.

Ca10-14 st, beroende på vilka formar man använder

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g extrasaltat, rumstempererat smör
2 msk kallt vatten

Äggstanning:
200 g Philadelfiaost naturell eller vitlök/örter
2 ägg
1 dl mjölk
1 knippe persilja
Salt
Peppar

Tips på fyllning:
200 g strimlad kallrökt lax eller rökt skinka
Finhackad rödlök
Strimlade torkade tomater
Halva körsbärstomater
Halva oliver

Deg:
Kör vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och kör alltsammans några sekunder tills det blir en smidig deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut dem i små pajformar/aluminiumformar. Ställ dem kallt i ca 30 minuter.

Fyllning:
Vispa ihop en äggstanning av Philadelfiaost, ägg och mjölk. Tillsätt finhackad persilja och smaksätt med salt och peppar. Lägg valfri fyllning i botten av pajerna och häll sedan på äggstanningen. Ställ pajerna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 25 minuter.