Mandelskorpor

IMG_7386

Lyxiga skorpor fulla av mandel. Man behöver inte gå till dyra delikatessbutiker – de här godingarna är superlätta att baka – till sig själv eller till någon annan som present. Är man på riktigt bra humör kan man spetsa degen med lite bittermandelarom.

ca 40 st

200 g sötmandel
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
4 msk mandelsmör (finns i glasburk bland bakartiklarna)
2 ägg
ev 1 tsk bittermandelarom

Blanda alla de torra ingredienserna, helst i en matberedare. Då blir mandeln lagom hackad. Använder du en vanlig bunke ska du hacka mandeln först. Tillsätt sedan smör, mandelsmör, ägg samt ev bittermandelarom. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Skär längderna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Försök att sära lite på skorporna. Sätt in i ugnen igen och torka skorporna i minst 1 timme. Låt dem sedan stå kvar på eftervärme i flera timmar, gärna över natten.