Lax med saffransprimörer och dillmajonnäs

20140404-200628.jpg En nyttig, god och smakrik vårrätt!

4 port

600 g lax, helst färsk
Saften från 1 citron
1 gul lök
2 paprikor i olika färger
1 fänkålsstånd
200 g grön sparris
200 g sockerärter
3 dl vitt matlagningsvin
1 kuvert saffran
2 msk fiskfond
Salt
Svartpeppar
Rapsolja

Dillmajonnäs:
1 dl majonnäs
1/2 dl finhackad dill
1 msk citronsaft
Salt
Svartpeppar

Dillmajonnäs:
Blanda samman alla ingredienserna, smaka av och låt stå i kylskåpet minst 1 timme före servering.

Skiva lök, parika samt fänkål i strimlor och sparris i stavar. Stek dem i olja, strö över saffran och tillsätt fiskfond samt vin. Låt småkoka ca 10 minuter. Tillsätt sockerärterna och låt koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta, peppra och pressa ut citronens saft över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Ta ut fisken när den fortfarande är något mörkrosa och saftig i mitten. Täck formen med aluminiumfolie och låt stå ca 10 minuter.

Häll grönsakerna över laxen. Servera med potatismos eller färskpotatis och en klick dillmajonnäs till.