Gulasch


En mustig gulasch värmer både kroppen och själen under kalla vinterdagar.

Gulasch brukar kokas på högrev, men här har jag använt vanlig nötfärs, vilket jag tycker är både gott och lätt att använda.

4 port

ca 500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
smör eller milda till stekning
500 g krossade tomater
ev lite vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
en gnutta strösocker

Finhacka lök och vitlök. Skölj paprikan noga och skär upp i stora bitar, ca 2×2 cm. Stek grönsakerna försiktigt i en stor gryta. Tillsätt köttfärsen och stek tills köttet är genomstekt. Häll på de krossade tomaterna samt ev lite vatten ifall det ser ut att behövas. Krydda med fond och puré samt de olika kryddorna. Sockret behövs för att balansera det syrliga från tomaterna och paprikorna. Låt småkoka i minst 30 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis och en klick lätt creme fraiche.