Gnoccigratäng

Läcker pastagratäng som smakar gott under såväl kalla vinterkvällar som ljumma sommarkvällar då grillen ska tändas.

4-6 port

500 g gnoccipasta
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st kruka med färsk basilika
1 st kruka med färsk oregano
Olivolja till stekning
100 g färsk babyspenat
2 dl creme fraiche
2 dl riven mozarella
Salt
Svartpeppar
Saft från 1 st citron
1 dl riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skala och finhacka löken och vitlöken. Strimla örterna grovt. Fräs lök och örter försiktigt i olivolja tills löken mjuknat, men inte fått färg. Rör sedan ner spenaten lite i sänder och låt den mjukna något. Tillsätt därefter creme fraiche och pasta. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Häll över allt i en ugnsfast form och strö över den rivna parmesanosten. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills gratängen har fått en fin, gyllene färg.

Gratängen smakar gott till grillad kyckling och kryddstarka korvar, som chorizo eller lammkorv med vitlök. Servera gärna med t.ex. en fräsch tomatsallad eller pizzasallad.