Förändringarnas vindar susar svagt i grantopparna

IMG_0405Jag tycker om förändringar. Kanske för att jag ganska lätt blir uttråkad. Inte så att jag går omkring och är missnöjd precis, men det är kul om det sker lite förändringar i livet då och då.

Observera att jag nu menar positiva förändringar. De onda såsom skador, sjukdom, dödsfall och regeringskris får vi prata om någon annan gång.

När jag och min man var yngre hände det något nytt varje år. Vi gifte oss, flyttade, bytte jobb, började plugga, födde barn, renoverade o.s.v. Men nu har livet faktiskt stagnerat lite. På jobbet rullar det på i samma spår. När det gäller vardagens aktiviteter är de ungefär desamma från år till år. Man kan ju inte köpa ny bil varje år eller föda barn vartannat. Det funkar ju inte. Men det är inte bara stora förändringar som är viktiga för mig. De små betyder också mycket. Att byta tandkräm, deo eller sköljmedel kan t.ex. ge extra glans i vardagen (ja, jag vet att det inte är miljövänligt med sköljmedel, men det sprider en väldoft och därmed även ett välbefinnande i huset), att hitta på nya julklappar är spännande (mamma, det finns glädje även efter fotoalmanackamedbarnbarnen-epoken), att promenera någonstans där man inte brukar gå är ger extra stuns i stegen och att utmana sig själv att göra något nytt som man egentligen inte vågar är oftast lärorikt och stärkande för självförtroendet.

Min svåger sa en gång att det finns två sorters människor – de som alltid väljer samma diskmedel och handtvål ( det är tryggt och säkert, man vet vad man får) och de som vill ha mer spänning i vardagen och alltså gärna testar olika dofter och märken. Jag tillhör helt klart dem som gillar att testa nytt. Jag behöver även få drömma mig bort med hjälp av olika TV-serier på Netflix och blir barnsligt glad av att låna en hög med för mig olästa pocketböcker av en vän och kanske prova en helt ny författare. Att gå på konsert eller bio någon gång emellanåt är själsligt uppbyggande och jag behöver få bada bastu med jämna mellanrum för att må bra i kroppen. Jag blir nedstämd när det är 14 grader och regn året runt. Jag vill ha värme på sommaren så att vi kan bada och cykla och tvärtom kyla på vintern så att vi kan åka skidor och skridskor. Variation – halleluja!

Vi i våran familj är inte bundna till några starka traditioner eller måsten vad det gäller jul, utan det viktigaste är att få julfrid med familjen. För mig är det betydelsefullt att ha det mysigt och julfint hemma, men hur det blir så varierar från år till år. Naturligtvis vill även jag ha den allra, allra härligaste julen. Jag slår nästan knut på mig själv på julafton för att huset ska vara skinande rent, maten ska bli makalöst god och barnaögonen ska tindra som Betlehemsstjärnan i stereo (är därför helt slut på kvällen när man egentligen vill åka på midnattsmässan, men inte orkar utan blir kvar hemma i soffan). Men i advenstid FÖRSÖKER jag bara göra det som jag vill och orkar. Man kan säga nej till vissa olika åtaganden. Man kan faktiskt köpa färdiga lussekatter – och ha plastgran (johoodå, kan jag så kan du!). Det är helt okej. Det viktigaste av allt måste väl ändå vara att ge barnen en trygg jul, med trygga föräldrar?

I år har det trots allt skett två stora förändringar i vår familj. Dels har vi ju köpt en vovve (jaha, då blev vi småbarnsföräldrar IGEN då! Snackar bajs, vaccinationer, sömnrutiner och mat!!!). Dels tog vi i somras över mammas husvagn på Öland vilket innebär att vi för första gången har ett eget semesterkrypin att njuta av och ansvara över. Båda förändringarna är lite läskiga men framför allt roliga och berikande. Vi tycker om att skoja här hemma och vovven får oss ofta att skratta högt. Genom henne har vi dessutom lärt känna nya människor, vilket är en trevlig förnyelse så här mitt i livet. Nya vänner växer inte ut som knoppar på ett äppelträd precis.

Men nu längtar vi sannerligen efter jullov och julledighet, uppesittarkvällar och sovmorgnar. Åh, vad skönt att vardagens harvande ska brytas i några veckor. Ibland behöver man verkligen en paus och en stunds förändring. Så blir det roligt igen när alla aktiviteter startar om i början av nästa år.

Önskar er alla lugn under helgerna och ett välsignat gott nytt år, med många bra förnyelser, stora som små, vilka gör gott för kropp och själ. Ta hand om er och utmana er själva till att göra nya saker! Låt förändringarnas vindar susa i grantopparna!