Fisk- och skaldjurssoppa med saffran


Soppa eller gryta – kalla den vad du vill, men det är ett måste att testa denna krämiga, smarriga maträtt som passar perfekt under regniga höstdagar eller mysiga adventsmiddagar.
Räcker till 6-8 port

800 g fisk, t.ex. torsk, sej, kolja eller lax
1 kg blåmusslor
250 g skalade räkor
2 st stora morötter
2 st fänkål
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl frysta gröna ärter
4 dl creme fraiche med smak av saffran och tomat
5 dl matlagningsgrädde
3-4 dl vitt vin eller matlagningsvin
salt
1 msk strösocker
smör till stekning
ev maizena till redning

Börja med att skölja musslorna ordentligt. Släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar lite på dem. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Stek den sedan försiktigt på svag värme tills den blir genomskinlig. Häll på musslorna och vinet. Koka musslorna i ca 4  minuter och dra av grytan från plattan. Plocka bort de musslorna som inte är öppna.

Skala och riv morötterna grovt. Skölj och skär fänkålen i små bitar. Lägg i grytan och tillsätt creme fraîche samt matlagningsgrädde. Låt småkoka i ca 15 minuter. Sila av musslorna och häll på spadet i grytan. Fortsätt koka några minuter till och red eventuellt med några matskedar maizena. Skär fisken i lagom stora bitar och lägg ner i grytan. Smaka av med salt och strösocker. Sjud på svag värme tills fisken är färdig. Tillsätt de frysta ärterna. Rör om försiktigt. Häll på musslorna och räkorna och servera direkt. Soppan/grytan smakar gott med en klick turkisk yoghurt och ett gott bröd.

OBS! Om man inte får avdrag på lönen av att micra fisk i personalrummet är den här rätten perfekt att ta med sig i lunchlådan. Men jag avråder från att spara på musslorna. Ät upp dem med detsamma.

Den här rätten går naturligtvis att variera precis som man önskar. Om jag vill ha en mer vardaglig variant tillsätter jag potatis (fast) och struntar i musslorna.