Citron- och hallonkakor

aug
2021
26

Skapad av under Bakning, Recept


Supersöta och segmjuka rutor smaksatta med citron och färska hallon. Fräscht, gott och somrigt!

Ca 24 st små rutor

150 g smör, gärna extrasaltat
4 dl strösocker
3 ägg
3 msk vaniljsocker
saft samt finrivet skal (zest) från 2 ekologiska citroner
4 dl vetemjöl
ca 250 g färska hallon

Garnering:
florsocker
citronmeliss

Smält smöret i en kastrull och rör ner strösockret. Tillsätt äggen, ett i taget och därefter vaniljsocker, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner mjölet och blanda till en slät smet. Häll smeten i en liten långpanna (ca 20 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper. Fördela hallon över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Kakan ska vara gyllene på ytan, men lite kladdig i mitten. Låt den svalna och skär i bitar.  Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss före servering.

Om man ska servera kakan på en kakbuffé, tycker jag att den ska skäras i små rutor, små munsbitar. Ska den däremot serveras ensam funkar det naturligtvis alldeles utmärkt att dela den i större bitar och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. Smaskigt!