Borsjtj – rysk rödbetssoppa

20140217-190711.jpg

Borsjtj härstammar egentligen från Ukraina, men numera är soppan en nationalrätt i Ryssland.

Måltiderna brukar bestå av flera olika rätter och då är soppan oftast huvudrätt. Borsjtj kokar man för det mesta med kött, helst högrev och använder det silade kokspadet som buljong, men här har jag valt att skriva ett recept på den vegetariska varianten.

Obs! Använd gärna engångshandskar när du skalar rödbetorna och ha inte den finaste, vitaste blusen på dig!

Ca 8 port

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Flytande margarin till stekning
3 potatisar av fast sort
1 morot
6 rödbetor
200 g vitkål
2 l vatten
3 msk grönsaksfond
Salt
Svartpeppar
2 msk citronsaft
1/2 tsk ingefära
1 brk smetana

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och strimla alla rotfrukterna samt vitkålen. Fräs löken i margarin utan att den tar färg. Tillsätt strimlorna av rotfrukterna och vitkålen. Häll på vatten och fond och låt koka tills allt är mjukt, ca 20 minuter. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och ingefära.

Det är gott med en klick smetana i soppan (syrad grädde, brukar stå på samma hylla som creme fraiche).

Servera med ett gott bröd eller allra helst ryska piroger.