Boktips


”Räkna hjärtslag” av Katarina Widholm är en underbar, vacker, historisk roman som utspelar sig i Stockholm strax före andra världskriget.

Året är 1937 och Betty är 17 år när hon tillsammans med sin moster tar tåget ner ner från Norrland till Stockholm, där hon fått tjänst som hembiträde hos en doktorsfamilj på Östermalm. På tåget träffar hon en man man som är universitetslektor i Uppsala. De börjar samtala om böcker och Betty får låna böcker av den sympatiske mannen som blir fascinerad av hennes läsintresse. Det visar sig längre fram  att de blir vänner för livet.

Betty får det kämpigt med den förnäma doktorinnan som anser att Bettys hushållskunskaper inte är tillräckliga, men doktorn själv är vänlig själ som vill att hon ska trivas. Betty skaffar sig nya vänner som hjälper henne tillrätta i huvudstaden och hon blir snabbt duktig på både matlagning och andra hushållssysslor.

Jag älskar den här boken! Den handlar dels om våra olika samhällsklasser, men också om oron över Hitler och nazisternas framfart framförallt runtom i Europa, men även här i Sverige. Handlingen innehåller mycket värme, kärlek och vänskap.

Uppföljaren heter ”Värma händer” och tar vid där den första delen slutar. Den är lika vackert berättad.