Adventskaka

Det här är en saftig och kryddig pepparkaka smaksatt med granatäppelkärnor och äppelmos. Passar perfekt till Alla Helgona-helgen och i adventstider.

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 påse pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver
75 g smält och avsvalnat smör
1 dl vaniljyoghurt
1 dl äppelmos
1-2 dl granatäppelkärnor, beroende på tycke och smak

Börja med att vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt dem. Tillsätt därefter smör, vaniljyoghurt, äppelmos och till sist granatäppelkärnorna. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader ca 40 minuter, tills kakan är torr i mitten. Stjälp upp och låt svalna.

Det gör ingenting om man låter den här kakan vila ett dygn innan man äter den. Kanske passar den bäst till vuxna? När jag provade den på ett gäng barn, tyckte de att det var lite jobbigt med kärnorna.

OBS! Tänk på att det finns granatäppelkärnor i frysdisken! Perfekt för oss som tycker det är jobbig att kärna ur granatäpplen och brukar ha röda stänk i hela köket som efter en massaker. Det är dessutom billigt, ett paket på 250 gram kostar 17 kronor i min matbutik.